ΩΡΑ...

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μια πολυτελής διαμονή


Ο Nikolaj πρέπει να παραμείνει για μία εβδομάδα στο Saint Petersburg, για να τακτοποιήσει κάποιες δουλειές. Το ξενοδοχείο όπου διαμένει είναι πολύ καλύτερο απ’ αυτό της προηγούμενης πόλης, αλλά και πολύ ακριβότερο. Ο ξενοδόχος δε δέχεται το ρούβλι ως νόμισμα συναλλαγής.
Ο Nikolaj έχει στην κατοχή του μια καλοφτιαγμένη ασημένια αλυσίδα με επτά μεγάλους κρίκους και καταλήγει σε συμφωνία με τον ξενοδόχο να του δίνει έναν κρίκο για κάθε διανυκτέρευσή του στο ξενοδοχείο.
Ξαφνικά όμως ανακύπτει ένα πρόβλημα: Ο ξενοδόχος επιμένει να πληρώνεται για κάθε διανυκτέρευση χωριστά, αλλά, για να ελαχιστοποιηθεί η φθορά της αλυσίδας, επιτρέπει στο Nikolaj να κόψει μόνο έναν κρίκο απ’ αυτήν στη διάρκεια της εβδομάδας.
Ποιον κρίκο πρέπει να κόψει ο Nikolaj και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η πληρωμή;

(Αν προσπαθήσατε αρκετά και δεν καταφέρατε να βρείτε τη λύση, μπορείτε να τη δείτε στα σχόλια).

1 σχόλιο:

  1. Απάντηση: Αν ο Nikolaj κόψει τον τρίτο κρίκο, τότε θα έχει τρία κομμάτια. Ένα κομμάτι ενός κρίκου, ένα με δύο και ένα με τέσσερις κρίκους.
    Την πρώτη μέρα μπορεί να δώσει στον ξενοδόχο τον έναν κρίκο. Τη δεύτερη μπορεί να του δώσει το κομμάτι των δύο κρίκων και να πάρει ρέστα τον ένα. Την τρίτη μέρα θα δώσει πάλι τον ένα κρίκο. Την τέταρτη θα δώσει το κομμάτι των τεσσάρων κρίκων και θα πάρει ρέστα το κομμάτι των δύο και τον έναν κρίκο. Την πέμπτη μέρα θα δώσει πάλι τον έναν κρίκο. Την έκτη θα δώσει το κομμάτι των δύο και θα πάρει ρέστα τον έναν κρίκο, τον οποίο θα ξαναδώσει την έβδομη μέρα. Με τον τρόπο αυτό ο ξενοδόχος θα μείνει ικανοποιημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή