ΩΡΑ...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Χορεύοντας με τις φάλαινες




Στα καταγάλανα νερά του Νότιου Ειρηνικού, κοντά στη Χαβάη, ο Νοτιοαφρικανός κάμεραμαν Marco Queral ακολούθησε από κοντά ένα κοπάδι φαλαινών.
Ο 42χρονος έμπειρος δύτης περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να φωτογραφήσει μία θηλυκή φάλαινα μήκους 15,5 περίπου μέτρων.
«Οι φάλαινες είναι εξαιρετικά ευφυείς. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που εξαιτίας του μυαλού τους είναι ισχυρές προσωπικότητες. Αυτές αποφασίζουν εάν μπορώ να πάρω τις εικόνες τους ή όχι. Θα πρέπει να είναι σε σωστή διάθεση για να μου επιτρέψουν να το κάνω».
Η φωτογράφηση τόσο γιγαντιαίων πλασμάτων πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή καθώς θα αρκούσε μια παιχνιδιάρικη κίνηση της τεράστιας ουράς της φάλαινας για να καταλήξει ο Marco Queral νεκρός.
Ο ίδιος δηλώνει:
«Η επιτυχία του να πάρει κανείς αυτά τα πλάνα ανήκει λίγο πολύ πάντα στη φάλαινα».
Για να πάρει τις εντυπωσιακές εικόνες της θαλάσσιας ζωής ο Marco βασίζεται σε διάφορα τεχνάσματα για να αποσπάσει την προσοχή των διερχόμενων πλασμάτων.
«Ίσως ο πιο αποτελεσματικός και, ενδεχομένως, ο μόνος τρόπος για να μπορέσω να τραβήξω τη φωτογραφία είναι να προσπαθήσω να διεγείρω την περιέργειά τους. Γενικά τα θαλάσσια είδη χαρακτηρίζονται από τη ντροπή και την επιφυλακτικότητα του χαρακτήρα τους, ίσως επειδή δεν είναι τόσο συνηθισμένα να βλέπουν κατ’ ιδίαν τους ανθρώπους, αλλά και γιατί η σεμνότητα και η ατολμία τους είναι ριζωμένη στο DNA τους, δεδομένου ότι έχουν εκδιωχθεί και κυνηγηθεί από τους ανθρώπους εδώ και αιώνες». 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου