ΩΡΑ...

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Διάβασμα


Δείτε το παραπάνω σήμα πριν να διαβάσετε παρακάτω. Δείτε το ακόμα λίγο. Μη συνεχίσετε παρακάτω, ξαναδιαβάστε το σήμα. 
Και τώρα ξαναδείτε το και ψάξτε να βρείτε το λάθος! Ναι έχει ένα λάθος που όμως δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ίσως, και τώρα ακόμα να μην το έχετε βρει. Το ΣΕ είναι γραμμένο δύο φορές.
Τι είναι αυτό που κάνει την αντίληψή μας να μην παρατηρεί μερικά πράγματα τόσο εύκολα; 
Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να βλέπει το γενικό σύνολο. Για παράδειγμα όταν διαβάζουμε ένα κείμενο το μάτι δεν παρατηρεί κάθε γράμμα μιας λέξης, αλλά ολόκληρη τη λέξη στο σύνολό της. Γενικά το μάτι κατά το διάβασμα προχωρά με «πηδηματάκια». Προχωρά λέξη - λέξη και ίσως αρκετές φορές, κομμάτι - κομμάτι κειμένου. Για παράδειγμα, μπορεί το μάτι, διαβάζοντας μια ολόκληρη γραμμή κειμένου που αποτελείται από 12 λέξεις να κάνει 12 «εντοπισμούς» αλλά μπορεί και 8 ή ακόμα και 4 μόνο. Δηλαδή ο εγκέφαλος διαβάζει μια ολόκληρη γραμμή κειμένου εστιάζοντας την προσοχή του 4 φορές σε 4 διαφορετικά σημεία της γραμμής. 
Έτσι μ’ αυτήν την διαδικασία η λειτουργία της ανάγνωσης γίνεται πολύ γρηγορότερα παρά αν προσέχαμε γράμμα - γράμμα και λέξη - λέξη. Η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά έχει και το μειονέκτημα ότι δεν είναι εύκολο στον αναγνώστη να παρατηρεί ένα μικρό λάθος, όπως για παράδιεγμα έναν αναγραμματισμό. Και για να το αποδείξω επέστρεψε πίσω και ξαναδιάβασε τη λέξη «παράδειγμα» της προηγούμενης πρότασης. Το ιε το είχατε προσέξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου