ΩΡΑ...

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Τα πρωτοσέλιδα «ελληνικών» εφημερίδων την επομένη της υποστολής της Γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη


30 Μαΐου 1941: Δύο νεαροί Έλληνες, δυο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος από τη Νάξο κι ο Λάκης Σάντας απ’ τη Λευκάδα, με μια τολμηρή ενέργεια ανεβαίνουν τη νύχτα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου κυματίζει το σύμβολο του φασισμού, η σβάστικα, και καταφέρνουν να την κατεβάσουν και να τη σκίσουν.
Το ξημέρωμα βρίσκει την Αθήνα να ξυπνά χωρίς το βραχνά του αγκυλωτού σταυρού. Είναι η πρώτη πράξη αντίστασης σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, μια πράξη που δείχνει ένα αχνό φως ελπίδας, που σεν θα αργήσει να γίνει φλόγα…
Στον Τύπο, όμως, της εποχής, παρότι «ελληνικός» κι όχι γερμανικός, η ενέργεια αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, οργή και μίσος. Αποκορύφωμα το «ρεπορτάζ» της «Βραδυνής», την επομένη της καταστολής της γερμανικής σημαίας, της 1ης Ιουνίου 1941! Η εφημερίδα καταγγέλλει ως «παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας» αυτούς που κατέβασαν την χιτλερική σημαία από τον ιερό βράχο. Θαυμάστε αντικειμενική δημοσιογραφία!

(Οποιαδήποτε σχέση με την αντίστοιχη σημερινή δημοσιογραφία για παρεμφερή ζητήματα είναι εντελώς συμπτωματική…)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου