ΩΡΑ...

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι κόκκινοι λόφοι της Πρέβεζας - Ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και αρχαιολογικό φαινόμενο!


Το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα, που γέμισε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών
Σαν να βρίσκεσαι σε σεληνιακό τοπίο. Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων (ύψος 100-150m) ασυνήθιστου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Βρίσκεται πλησίον του οικισμού του Αγίου Γεωργίου (πάνω από την εθνική οδό Πρέβεζας – Ιωαννίνων).
Οι αποθέσεις ερυθρογής καλύπτουν έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων κι έχουν πάχος δεκάδων μέτρων. 
Οι βροχές μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες.
Το βρόχινο νερό παρασέρνει το απαλό ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης, όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων “η “ερυθρά γη” (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, έφτασε ως εδώ, διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης, που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ.
Στην περιοχή έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες  από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας.
Από αυτές προκύπτει ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα, που γέμισε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.
Ως μια από τις σημαντικότερες θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής της Ηπείρου, εντοπίζεται αρχικά το 1962 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ερικ Σ. Χιγκς.

Οι ανασκαφές και η διάβρωση του εδάφους έφεραν στην επιφάνεια εκατοντάδες λίθινα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται στο 200.000 π.Χ.!
Πηγή: Fanaripress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου