ΩΡΑ...

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Jabuticaba




Η Jabuticaba (Plinia cauliflora) είναι δέντρο της οικογένειας Myrtaceae, δέντρο ιθαγενές των περιοχών Minas Gerais και São Paulo στη νοτιοανατολική Βραζιλία, αλλά και ευρύτερα διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, συνήθως με παραπλήσιες ονομασίες. Το δέντρο καλλιεργείται για τους μωβ - μαύρους καρπούς του οι οποίοι μπορούν να φαγωθούν ωμοί ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζελέ και ποτών (απλό χυμό ή κρασί). Το ιδιαίτερο με τους καρπούς του, σε αντίθεση με τους καρπούς των υπόλοιπων δέντρων, είναι ότι φυτρώνουν απευθείας από τον κορμό του.




Το όνομα jabuticaba προέρχεται από τη λέξη Jabuti (χελώνα) + Caba (τόπος), που σημαίνει ότι το δέντρο συναντάται στον τόπο όπου θα βρείτε χελώνες.
Το δέντρο είναι αειθαλές με κοκκινωπά φύλλα όταν είναι ακόμη νέο, τα οποία γίνονται πράσινα καθώς ωριμάζει. Προτιμά υγρά, πλούσια και ελαφρώς όξινα εδάφη. Είναι όμως δέντρο πολύ προσαρμόσιμο και αναπτύσσεται ικανοποιητικά ακόμα και σε αλκαλικά εδάφη, όπως η παραλίες, εφ' όσον υπάρχει εκεί νερό. 


Τα άνθη του είναι λευκά. Ανθίζει και καρπίζει μόνο μία φορά ή δύο φορές το χρόνο, αλλά όταν ποτίζεται συνεχώς τα άνθη και τα φρέσκα φρούτα μπορεί να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο στις τροπικές περιοχές. 


Ο καρπός του φρούτου είναι ένα χοντρόπετσο «σταφύλι» που έχει 3 - 4 εκατοστά διάμετρο. Εμπεριέχει ένα έως τέσσερα μεγάλα κουκούτσια, τα οποία διαφέρουν στο σχήμα, ανάλογα με το είδος. Το φρούτο είναι πολύ κοινό στις αγορές της Βραζιλίας και καταναλώνεται φρέσκο. Η δημοτικότητά του έχει παρομοιαστεί με εκείνη των σταφυλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τη συγκομιδή τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδων, ταρτών, δυνατών κρασιών και λικέρ. Λόγω του εξαιρετικά μικρού χρόνου ζωής τους τα φρέσκα φρούτα jabuticaba είναι πολύ σπάνια σε αγορές που δεν βρίσκονται κοντά στις περιοχές καλλιέργειάς του. 





Αρκετές ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις αντικαρκινικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί στο φρούτο. Παραδοσιακά, ένα αφέψημα του φλοιού του φρούτου χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την αιμόπτυση, το άσθμα, τη διάρροια και κάνοντάς το γαργάρα θεραπεύει τη χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών. 

Μπολιασμένο το φυτό μπορεί να δώσει καρπούς σε πέντε περίπου χρόνια. Η αργή ανάπτυξή του και το μικρό του μέγεθος όταν είναι νεαρό καθιστούν το δέντρο ιδιαίτερα δημοφιλές ως καλλωπιστικό φυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου