ΩΡΑ...

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Οι στήλες του Λένα: ο κρυφός θησαυρός της Σιβηρίας


Στο Ούλους Χακαλάνσκι, περιοχή της Γιακουτίας, στην ανατολική άκρη της Ρωσίας, που απέχει μόλις 300 Km  από τον αρκτικό κύκλο, το πιο σκληρό και παγωμένο τοπίο της Σιβηρίας, κρύβει σε μια μακρινή περιοχή ένα σχηματισμό από βράχους απίστευτης ομορφιάς που ο ποταμός Λένας σμιλεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια σχηματίζοντας ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο αφήνει άφωνους τους τουρίστες που τολμούν να πλησιάσουν: το πέτρινο δάσος του Λένα (ή οι στήλες του Λένα).

  
Αυτό το πέτρινο δάσος, αποτελούμενο από στήλες βράχου που φτάνουν τα 150 μέτρα σε ύψος, εκτείνεται 80 χιλιόμετρα δίπλα στις όχθες του ποταμού Λένα.
Δεν είναι εύκολο να φτάσει κάποιος στις στήλες του Λένα. Πρώτα πρέπει να πάρει αεροπλάνο ως το αεροδρόμιο της πόλης Γιακούτσκ, η οποία με τους 210.642 κατοίκους θεωρείται η μεγαλύτερη αστική περιοχή στον κόσμο υψωμένη σε ένα στρώμα πάγου που παραμένει πάντα παγωμένο (permafrost). Επίσης θεωρείται μια από τις πιο κρύες περιοχές στον κόσμο. Δεν είναι παράξενο ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφει μέση θερμοκρασία - 40ºC.Από το Γιακούτσκ πλέουμε στον ποταμό Λένα για 140 χιλιόμετρα. Κατά τους θερινούς μήνες, όταν τα νερά του δεν είναι παγωμένα η διαδρομή γίνεται με βάρκα. Τον υπόλοιπο χρόνο σε έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά.

Πρόκειται για ένα προϊστορικό τοπίο, διαβρωμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια, και με ένα γεωλογικό πλούτο που διατηρεί μαρτυρίες για εξαφανισμένα είδη ζωής. Στο μέρος του πέτρινου δάσους του Λένα έχουν βρεθεί απολιθώματα μαμούθ και άλλων ζώων που έχουν εξαφανιστεί. Αλλά επίσης διατηρούνται μορφές ζωής 464 καταγεγραμμένων ειδών πλούσιας πανίδας και χλωρίδαςΗ ιδιαιτερότητά του είναι ότι εκτός από τα πιο όμορφα τοπία της Ρωσίας αποτελεί και την πιο δύσβατη περιοχή της.
 
Το 2006 η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε στην ΟΥΝΕΣΚΟ την υποψηφιότητα του φυσικού πάρκου των βράχων του Λένα για να ανακηρυχθεί Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Η υποψηφιότητα αποτελεί την 25η που έχει υποβάλλει η Ρωσική Ομοσπονδία στην ΟΥΝΕΣΚΟ και έως σήμερα έχουν γίνει δεκτές οι δεκατέσσερις.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου