ΩΡΑ...

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Παρατσούκλια - Παραγκώμια κατοίκων ελληνικών πόλεων (9)Σαλαμίνα
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Μπακαούκες ή Μανάρια


Το «Μπακαούκας»  προήλθε απ’ το γνωστό ανέκδοτο που λέει ότι στη Σαλαμίνα επικρατεί εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Μπάκις και των Ούκας.
«Μανάρια» ονομάζονται οι κάτοικοι του νησιού, πιθανότατα, λόγω προσφιλούς προσφώνησης που χρησιμοποιούν στο λόγο τους (Μανάρι μου). Υπενθυμίζουμε ότι μανάρι λέγεται το νεογέννητο αρνί, που ακολουθεί κατά πόδας τη μάνα του.

Σέρρες
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Ακανέδες

Ονομάζονται «Ακανέδες» λόγω του ότι στη πόλη των Σερρών φτιάχνονται οι ακανέδες (ένα είδος γλυκίσματος σαν λουκούμι).Τρίκαλα
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Κασέρια ή Σακαφλιάδες


Οι Τρικαλινοί ονομάζονται «κασέρια» λόγω του τοπικού τυριού και «Σακαφλιάδες» εξαιτίας του Σακαφλιά, ο οποίος έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ο Δον Ζουάν της εποχής. Ήταν ένας ωραίος άντρας που είχε αναστατώσει την τρικαλινή κοινωνία με τα καμώματά του, ώσπου κάποιοι του στήσανε καρτέρι στα στενά σοκάκια του Βαρουσίου και τον μαχαιρώσανε (από εκεί προήλθε και το γνωστό τραγούδι του Τσιτσάνη ‘’Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά’’). Το σακαφλιάς κατά λέξη σημαίνει ο φίλος της σάρκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου