ΩΡΑ...

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πώς κατασκευάζεται ένας χαρταετός


Πώς να φτιάξετε μόνοι σας έναν κλασικό εξάγωνο αετό
Υλικά για τον χαρταετό
·         Τρεις βέργες ή καλάμι ή κάποιο άλλο ελαφρύ ξύλο (ως τελευταία λύση)
·         Σπάγκος
·         Κόλλα
·         Χαρτί γλασέ σε χρώμα της αρεσκείας σας ή πολύ λεπτό νάιλον
·         Λεπτό σύρμα
·         Ταινία κολλητική
·         Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά
·         Μαχαίρι
Κατασκευή χαρταετού
α. Ο σκελετός
Παίρνουμε τις τρεις βέργες ή τα τρία καλάμια και τα κόβουμε όλα στο ίδιο μήκος (το προτιμώμενο μήκος είναι 80 εκατοστά, αλλά μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 60 εκατοστών – 1 μέτρο. Στην πρώτη περίπτωση όμως ο χαρταετός μας θα έχει μικρή επιφάνεια, ενώ στη δεύτερη θα είναι αρκετά βαρύς).
Χαράζουμε εγκοπές σε όλες τις άκρες των βεργών ή καλαμιών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν μετά να περάσουμε και να δέσουμε το σπάγκο.
Δένουμε τις τρεις βέργες ή τα τρία καλάμια με τον σπάγκο στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (η μία πάνω στην άλλη). Αφήνουμε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.


Στην άκρη της μιας βέργας ή ενός καλαμιού δένουμε σφιχτά σπάγκο ή λεπτό σύρμα και το περνάμε περιμετρικά στο σκελετό του χαρταετού, δένοντας το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι , σε μια εγκοπή που θα κάνουμε με ένα μαχαίρι.
Πρέπει να προσέξουμε καθώς θα δένουμε το σπάγκο ή το σύρμα, να διατηρούνται ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις βέργες ή τα καλάμια, ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο, φροντίζοντας παράλληλα ο σπάγκος από βέργα σε βέργα να είναι τεντωμένος.


β. Το «σώμα» του χαρταετού
Τοποθετούμε το σκελετό πάνω στο χαρτί ή στο λεπτό νάιλον και το κόβουμε γύρω γύρω στην περίμετρο του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο έως πέντε (5) εκατοστά περίπου.


Διακοσμούμε το χαρταετό μας προσθέτοντας τη δική μας προσωπική πινελιά, που θα τον διαφοροποιεί απ’ όλους τους άλλους χαρταετούς ζωγραφίζοντας ή κολλώντας πάνω του ό,τι επιθυμούμε με την προϋπόθεση να μην τον βαρύνουμε πολύ και δυσκολεύεται στο πέταγμά του.
Αφού τον διακοσμήσουμε τοποθετούμε ξανά τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή στο λεπτό νάιλον και διπλώνουμε τα περιθώρια προς τα μέσα «αγκαλιάζοντας» τον περιμετρικό σπάγκο ή το σύρμα σαν στρίφωμα. Το κολλάμε με κόλλα ή κολλητική ταινία.


γ. Η ουρά
Σε δύο άκρα (β, γ) δένουμε ένα νέο κομμάτι σπάγκο, στη μέση του οποίου θα δέσουμε την ουρά. Η κορυφή του τριγώνου που θα σχηματιστεί από το σπάγκο που θα καταλήγει στα  άκρα β και γ πρέπει να συμπίπτει αν τεντωθεί με το κέντρο του χαρταετού. Άρα θα μας προκύψουν τα στοιχεία:
α: Το κέντρο του χαρταετού, εκεί που δέσαμε τις βέργες ή τα καλάμια
β: Το ένα κάτω άκρο
γ: Το άλλο κάτω άκρο
δ: Η κορυφή του τριγώνου που σχηματίζεται όταν ενώνουμε με σπάγκο τα άκρα β και γ.
Η σχέση που πρέπει οπωσδήποτε να διέπει τα τέσσερα τμήματα είναι:
αβ = αγ = γδ = βδ.
Η ουρά πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήκος του χαρταετού, ώστε ο χαρταετός μας να μπορεί να πετάει τέλεια.
Την ουρά την φτιάχνουμε από «μπουκέτα» εφημερίδων ή χρωματιστών χαρτιών μήκους περίπου 20 εκατοστών, τα οποία δένουμε στο σπάγκο σε απόσταση 15 - 20 εκατοστά το ένα από το άλλο.
δ. Τα ζύγια
Στα απέναντι άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά μας (ε, ζ) θα δέσουμε τα ζύγια. Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή καθώς αναφερόμαστε στο σημαντικότερο κομμάτι του χαρταετού μας.
Δημιουργούμε μια πολύ μικρή τρύπα στο χαρτί ή το λεπτό νάιλον, στο σημείο εκείνο όπου ακουμπά το κεντρικό δέσιμο του χαρταετού, περνώντας τον σπάγκο από την άλλη πλευρά του χαρταετού. Στο σπάγκο αυτό δένουμε ένα άλλο κομμάτι σπάγκο που ξεκινάει από το άκρο ε και καταλήγει στο άκρο ζ, φροντίζοντας η κορυφή του ισοσκελούς τριγώνου που σχηματίζεται να συμπίπτει με το κέντρο του χαρταετού. Δένουμε πολύ σφιχτά το σπάγκο στα δύο άκρα ε και ζ. Στο σημείο της ένωσης των σπάγκων δένουμε την καλούμπα μας.


Ο χαρταετός μας είναι έτοιμος να ταξιδέψει τα όνειρά μας στον ουρανό. Καλές πτήσεις, αρκεί να μην ξεχνάτε να μένετε μακριά από τα σύρματα της Δ.Ε.Η.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου