ΩΡΑ...

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Διάβασαν τη σκέψη με μαγνητικό τομογράφο


Σαν να είναι βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας του University of California Los Angeles, με την οποία οι επιστήμονες κατάφεραν με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) να προβλέψουν σε ποσοστό 75% μελλοντικές συμπεριφορές των συμμετεχόντων σε ένα συγκεκριμένο θέμα! 
Σε μια oργουελική στροφή της έρευνάς τους οι Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να βρουν τρόπο να «μεταφράσουν» τις εικόνες της λειτουργίας του εγκέφαλου είκοσι ανθρώπων που δέχονταν ερεθίσματα και μηνύματα σχετικά με τη χρήση αντηλιακού, και να τις μετατρέψουν σε προβλέψεις για το κατά πόσο οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα χρησιμοποιούσαν αντηλιακό την επόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει η ερευνήτρια Έμιλι Φαλκ στην επιθεώρηση Neuroscience, τα μηχανήματα είχαν καλύτερο ποσοστό πρόβλεψης της
συμπεριφοράς από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Συγκεκριμένα στο πείραμα συμμετείχαν είκοσι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) άκουγαν και διάβαζαν μηνύματα για την ασφαλή χρήση του αντηλιακού αναμεμειγμένα μαζί με άλλα μηνύματα για να μην μπορούν οι εθελοντές να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται το πείραμα. Πριν από τη μαγνητική τομογραφία, οι συμμετέχοντες είχαν κληθεί να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που επικεντρωνόταν στη χρήση αντηλιακού την περασμένη εβδομάδα (από όταν έλαβε χώρα το πείραμα), για την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν αντηλιακό την επόμενη εβδομάδα και για τη γενικότερη στάση τους όσον αφορά τη χρήση αντηλιακού. Μετά τη μαγνητική τομογραφία, οι εθελοντές έλαβαν ένα καλαθάκι δώρο με διάφορα περιεχόμενα, μεταξύ των οποίων και αντηλιακό. Μια εβδομάδα μετά την πρώτη τομογραφία, οι επιστήμονες ξανακάλεσαν τους εθελοντές για να διαπιστώσουν εάν είχαν χρησιμοποιήσει το αντηλιακό.
Οι εθελοντές είχαν καταφέρει να προβλέψουν σε ποσοστό 50% εάν θα χρησιμοποιήσουν αντηλιακό ή όχι. Αντιθέτως μέσω του fMRI οι επιστήμονες αφού παρατήρησαν ότι το βασικό μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός και με τα δεδομένα που συνέλεξαν απ’ όλη την έρευνα κατάφεραν να προβλέψουν κατά τα τρία τέταρτα τη συμπεριφορά των εθελοντών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ψυχολογίας Μάθιου Λίμπερμαν, η έρευνα κατέδειξε ότι:
«Πολλοί άνθρωποι ‘’αποφασίζουν’’ να κάνουν πράγματα, τελικά όμως δεν τα κάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου