ΩΡΑ...

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η γιορτή της μητέρας



Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή της άνοιξης ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή που ήταν αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου, Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας και θεά της γονιμότητας.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο. 


Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της «Μητέρας Εκκλησίας», αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.
Μία νεότερη εκδοχή συναντάμε στην Αγγλία του 15ου - 16ου αιώνα μ.Χ., όπου γιορταζόταν η «Mothering Sunday», δηλ. η «Κυριακή της Μητέρας», την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Anna Reeves Jarvis αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας. Η Anna Reeves Jarvis γεννήθηκε το 1864 και πέθανε σε ηλικία 84 χρόνων, το 1948. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα της και όταν αυτή πέθανε, στις 10 Μαΐου του 1908 η Anna Jarvis, έδωσε σε όσους είχαν έρθει σε μια μικρή Μεθοδιστική Εκκλησία στο Grafton της West Virginia, από ένα γαρύφαλλο. Ήθελε με τον τρόπο αυτό να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου. Από εκείνη τη στιγμή η Anna Jarvis ξεκίνησε μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια ημέρα κατά την οποία να εορτάζεται επίσημα η γιορτή της μητέρας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια η ιδέα να τιμώνται οι μητέρες άρχισε να γίνεται δημοφιλής και σιγά - σιγά σε ορισμένες μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών καθιερώθηκε η γιορτή. Το 1910 η γιορτή υπήρχε σε 45 Πολιτείες των Η.Π.Α., στο Πουέρτο Ρίκο, στη Χαβάη, στον Καναδά και στο Μεξικό. Το 1914, έξι χρόνια μετά το ξεκίνημα της προσπάθειας της Anna Jarvis, στις 9 Μαΐου, ο τότε πρόεδρος, Woodrow Wilson, μέσω του Κογκρέσου, καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ως την μέρα για τη γιορτή της Μητέρας. Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, καθιερώθηκε η μέρα αυτή «ως μια δημόσια έκφραση της αγάπης και του σεβασμού για τις μητέρες της χώρας μας».


Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Σήμερα, αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές χώρες του κόσμου εορτάζουν τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούν όμως και οι υπόλοιποι λαοί, ανακάλυψαν ότι παρόλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα ως έννοια, ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κάποιος την αγάπη του στη δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και η διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες, με αποτέλεσμα σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για τα λουλούδια, τις γλάστρες και τα εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου