Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε παραδόσεις άλλων χωρών: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο της κακότυχης έχει η «Τρίτη και 13» (στην ελληνική παράδοση η γρουσουζιά είναι συνυφασμένη με την ημέρα Τρίτη, ημέρα που αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη το έτος 1453).
Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε παραδόσεις άλλων χωρών: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο της κακότυχης έχει η «Τρίτη και 13» (στην ελληνική παράδοση η γρουσουζιά είναι συνυφασμένη με την ημέρα Τρίτη, ημέρα που αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη το έτος 1453).
Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας. Η λέξη μπορεί να βρεθεί επίσης και ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).
Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας.
Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = κακό και Malum = μήλο).
Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
Στις αρχές του 1.300 η δύναμη των Ναϊτών ιπποτών στην καθολική Ευρώπη ξεπερνούσε ακόμα και την επιρροή του Βατικανού. Ο Πάπας είχε επιλέξει μια τακτική λυκοφιλίας απέναντι στους ηγέτες των Ναϊτών, ώσπου τα οικονομικά του Βατικανού άρχισαν να δέχονται σοβαρά πλήγματα. Τότε ο Πάπας πήρε τη μεγάλη απόφαση να τους εξολοθρεύσει. Έστειλε επιστολές με την παπική σφραγίδα προς όλους τους διοικητές των γαλλικών στρατιωτικών μονάδων στην καθολική Ευρώπη με την υπόδειξη να τις ανοίξουν μια συγκεκριμένη ημέρα. Όταν έφτασε η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, οι επιστολές άνοιξαν, και οι καθολικοί στρατηγοί διάβασαν τις οδηγίες του Πάπα. Τους πρόσταζε να σφάξουν όλους τους Ναΐτες και τις οικογένειές τους, καθώς, όπως έγραφε, αυτό του υπέδειξε στον ύπνο του ο Ιησούς. Το μακελειό ξεκίνησε και στο τέλος της μαύρης εκείνης Παρασκευής πάνω από 250.000 ψυχές σε όλη την Ευρώπη σφαγιάστηκαν με τις ευλογίες του Βατικανού.
Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Παρασκευή ήταν η μέρα που έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
Όσον αφορά το δεκατρία μπορεί να θεωρείται «κακός» αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα, το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Δώδεκα είναι οι μήνες, τα ζώδια, οι άθλοι του Ηρακλή, οι μαθητές του Χριστού. Ό,τι «περισσεύει» από τη δωδεκάδα προσβάλλει την τελειότητα. Έτσι, το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, το 13 φιγουράρει στην κάρτα των ταρώ που απεικονίζει τον θάνατο, όταν το όνομα κάποιου αποτελείται από 13 γράμματα τότε αυτός έχει διαβολική τύχη (π.χ. Jack the Ripper, Charles Manson) κλπ.
Η δεισιδαιμονία για τη συγκεκριμένη ημερομηνία έγινε και αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Βρετανικό πανεπιστήμιο συνέκρινε τα τροχαία ατυχήματα που έγιναν δύο διαφορετικές μέρες, Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13, για μερικά χρόνια. Ποιο το τελικό συμπέρασμα; ότι παρά το γεγονός ότι στις 13 του μηνός μειωνόταν ο αριθμός αυτών που χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο τους, ήταν αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων! Συνέστησαν λοιπόν στον κόσμο τέτοια μέρα να μένει στο σπίτι του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου