Η λίμνη Βόλβη ή Μπεσίκα, η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της χώρας μας, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα με καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, υδρόφιλα φυτά και δέντρα. Μαζί με την γειτονική της Κορώνεια, πριν εκατομμύρια χρόνια αποτελούσαν μια λίμνη που κάλυπτε με τα νερά της τη λεκάνη της Μυγδονίας.
Η Βόλβη βρίσκεται στην ταφροειδή λεκάνη, ανάμεσα στα βουνά Κερδύλιο, Χορτιάτη, Χολομώντα, Στρατονικό και τα βουνά της Βόλβης. Οι όχθες της είναι χαμηλές και έχει επίμηκες σχήμα, με μήκος 21 χιλιόμετρα και πλάτος 6 χιλιόμετρα η επιφάνειά της φθάνει τα 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μεγαλύτερο βάθος της φθάνει στα 22 με 23 μέτρα. Η επιφάνειά της βρίσκεται 38 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα. Η συνολική της περίμετρος είναι 45 χιλιόμετρα επιφανειακά επικοινωνεί με τη Κορώνεια που βρίσκεται δυτικότερα 11 χιλιόμετρα και διοχετεύει σ’ αυτήν τα πλεονάζοντα νερά της, για να διοχετευθούν στη συνέχεια στον Ορφανό κόλπο, από τον Ρήχιο ποταμό. Η Βόλβη μαζί με την Κορώνεια αποτελούν πλούσιο ενιαίο υγρότοπο, με πλουσιότατη ιχθυοπανίδα και μεγάλο αριθμό πουλιών.
Η ιχθυοπανίδα της περιλαμβάνει 24 είδη ψαριών με τη λιπαριά (μικρό νόστιμο ψάρι) να μη συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ενώ οι ψαράδες στις καλές μέρες στέλνουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και στα παραλίμνια χωριά περισσότερα από 500 κιλά ψάρια. Στην περιοχή διαχειμάζουν και πολλά αποδημητικά πουλιά. Έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών - 13 από τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια - 19 είδη αμφιβίων και ερπετών, 34 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 200 είδη πουλιών.
Η λίμνη Βόλβη εντάσσεται στους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar. Στη λίμνη έχουν αναπτυχθεί τέσσερις παραλίμνιοι οικισμοί, με έντονο παραδοσιακό χρώμα, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη, η Βαμβακιά και η Ρεντίνα. Επίσης, στο βόρειο μέρος της Βόλβης συναντάμε το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας, με τα υπεραιωνόβια δέντρα και την πλούσια χλωρίδα συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων.
Στα καθαρά νερά της κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και βύδρες, ενθουσιάζοντας ειδικούς του περιβάλλοντος και μη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και λόγω της αλόγιστης χρήσης, η στάθμη των νερών έχει πέσει δραματικά και οι οικολογικές οργανώσεις με τους κατοίκους των γύρω περιοχών προειδοποιούν για μεγάλη οικολογική καταστροφή αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα. Μόλις 3 - 4 δεκαετίες πριν η λίμνη ήταν μεγαλύτερη. Η όχθη της έφτανε στα μισά των χωριών που σήμερα βρίσκονται χτισμένα γύρω της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου