ΩΡΑ...

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δεκαετής διαφορά στην ωρίμανση αγοριών - κοριτσιών




Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα κορίτσια ωριμάζουν ταχύτερα από τα αγόρια, χωρίς όμως να είναι δυνατή η ακριβής αποτύπωση της χρονικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων. Πρόσφατα όμως ερευνητές του Newcastle University ήρθαν τυχαία αντιμέτωποι με εντυπωσιακά ευρήματα που καταδεικνύουν πλέον χρονικά τη διαφορά, κατά τη διεξαγωγή πειραμάτων σχετικών με τη διαδικασία αποθήκευσης πληροφοριών στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την ωρίμανσή του ο εγκέφαλος του ανθρώπου αρχίζει να κάνει επιλογή των πληροφοριών που έχει αποθηκεύσει και τείνει να συγκρατεί όσες απ’ αυτές κρίνει ότι είναι σημαντικές. Η διαδικασία αυτή, το «ξεσκαρτάρισμα» των πληροφοριών και η ανασυγκρότηση ξεκινά για τα μεν κορίτσια στην ηλικία των δέκα ετών, στα δε αγόρια στις ηλικίες μεταξύ δεκαπέντε και είκοσι ετών.
«Εντελώς τυχαία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντική χρονική διαφορά ως προς την εγκεφαλική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών» εξηγεί ο ερευνητής Dr Marcus Kaiser. «Είδαμε λοιπόν, ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο εγκέφαλος αρχίζει να ‘’ψαλιδίζει’’ συνάψεις που θεωρεί ότι δεν είναι πλέον σημαντικές».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρόμοιες αναμνήσεις, ήχοι ή εικόνες που επαναλαμβάνονται στον εγκέφαλο πολλές φορές διαγράφονται για να απελευθερωθεί χώρος αποθήκευσης νέων πληροφοριών, τονίζουν οι επιστήμονες.
«Η διαγραφή των συνάψεων στον εγκέφαλο κατά την εγκεφαλική ανάπτυξη, μπορεί για την ακρίβεια να βελτιώσει τη λειτουργία του μέσα από την αναδιοργάνωση του δικτύου και τον σχηματισμό ενός νέου, πιο αποδοτικού» αναφέρει από την πλευρά του η ερευνήτρια Sol Lim.
Μελετώντας τον εγκέφαλο 121 εθελοντών ηλικίας 4 - 40 ετών με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλος προχωράει στη διαδικασία της αναδιοργάνωσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά την οποία και υπάρχει έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα» λέει ο Dr Kaiser. «Αυτό που ήταν ωστόσο αναπάντεχο, ήταν το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο των κοριτσιών πολύ ταχύτερα συγκριτικά με εκείνον των αγοριών».
Η μελέτη των Βρετανών, αποτελεί μέρος του Human Green Brain Project και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Cerebral Cortex».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου