ΩΡΑ...

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Bullying. Ένα πείραμα
Το bullying, η διεθνώς γνωστή λέξη που χρησιμοποιείται για να εκφράσει φαινόμενα εκφοβισμού ενός ή περισσοτέρων ατόμων, μια μορφή ψυχολογικής ή σωματικής βίας ή ακόμη και συνδυασμό των δύο, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο τείνει στις ημέρες μας να λάβει διαστάσεις μάστιγας. Σε κοινωνίες «πολιτισμένες» το bullying είναι παρόν για να θυμίζει σε όλους μας ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μπορούμε να φέρουμε επάξια τον τίτλο του συνανθρώπου.
Στο πείραμα που ακολουθεί δυο φίλοι σκηνοθετούν μία κατάσταση εκφοβισμού σε ένα Πανεπιστήμιο, μπροστά σε άλλα άτομα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα άλλα άτομα θα αντιδράσουν και θα συνδράμουν το «θύμα». Δυστυχώς όμως ελάχιστοι παρενέβησαν για να προφυλάξουν το «θύμα» και να διώξουν τον επιτιθέμενο, προτιμώντας απλώς να αδιαφορήσουν.


1 σχόλιο:

  1. Κατά την άποψή μας, το φαινόμενο του bullying, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές (λεκτική ή σωματική βία, κακή χρήση των social media, κ.λπ.) έχει πολλές φορές τις ρίζες του στο οικογενειακό περιβάλλον. Παιδιά που βιώνουν περιστατικά βίας μέσα στην ίδια την οικογένειά τους , απαξιωτικές συμπεριφορές, ή παραμέληση ή εγκατάλειψη είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα bullying στο σχολείο ή σε κάποιο άλλο χώρο. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται η συμμετοχή, ενημέρωση & εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων, παιδιών, γονιών και δασκάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή