ΩΡΑ...

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Στο εργαστήριο της μάνας Φύσης - Αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων



Μετά την προτροπή αναγνωστών αναφορικά με τον τρόπο χρήσης της αλισίβας ως προϊόν καθαρισμού, δημοσιεύουμε σήμερα και αύριο δύο αναρτήσεις που αφορούν η μεν πρώτη στη χρήση της αλισίβας ως απορρυπαντικού πλυντηρίου, η δε δεύτερη σε μια πιο παλιά μέθοδο παρασκευής σαπουνιού.

Από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν την αλισίβα στο πλύσιμο των ρούχων. Οι γιαγιάδες μας παρασκευάζανε αλισίβα για τα ασπρόρουχά τους απ’ τη στάχτη που συγκέντρωναν απ’ τους ξυλόφουρνους. Στην μπουγάδα τους προσθέτανε συχνά φλούδες λεμονιού, για να γίνουν ακόμα πιο άσπρα τα ρούχα τους. Με τον τρόπο αυτό τα φρεσκοπλυμένα ρούχα τους μοσχομύριζαν φρεσκάδα, καθαριότητα και υγιεινή!
Σήμερα, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε αλισίβα για να πλένουμε τα ρούχα μας, με μοναδική διαφοροποίηση ότι θα χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριό μας. Άλλωστε η αλισίβα βοηθά το πλυντήριο να μην πιάνει άλατα αφού περιέχει σόδα, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνει το νερό και καθαρίζει.
Αλισίβα για τα ρούχα (Συνταγή για απορρυπαντικό τεσσάρων λίτρων)
Υλικά:
ü   Πέντε έως έξι λίτρα νερό βροχής ή απιονισμένο νερό
ü   Τρία έως τέσσερα λίτρα κοσκινισμένη λευκή στάχτη από 100% ξύλα
ü   Μία ανοξείδωτη μεγάλη κατσαρόλα περιεκτικότητας έξι λίτρων
Διαδικασία:
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με στάχτη μέχρι τη μέση της και μετά ρίχνουμε σταδιακά νερό μέχρι να γεμίσει. Η στάχτη μετά από λίγες ώρες θα καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας ενώ το νερό θα απομείνει επάνω.
Βράζουμε το μίγμα αυτό για 10 λεπτά καθημερινά επί ένα μήνα περίπου και περιμένουμε το νερό να πάρει μια απόχρωση καφεκίτρινη, η οποία θα μας δηλώνει ότι η αλισίβα μας είναι έτοιμη.
Στη συνέχεια περνάμε την αλισίβα από ένα φίλτρο του καφέ. Βάζουμε σε ένα χωνί ένα φίλτρο του καφέ και με ένα ποτήρι παίρνουμε σιγά-σιγά την αλισίβα, προσπαθώντας να μην αναταράξουμε την στάχτη που έχει καθίσει κάτω. Βάζουμε την αλισίβα που έχουμε περάσει απ’ το φίλτρο του καφέ σε ένα δοχείο.
Στο σημείο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσουμε αιθέρια έλαια της επιλογής μας, όπως κανέλλα, γαρδένια, λεμόνι, τριαντάφυλλο, λεβάντα και άλλα, προκειμένου να μυρίζει ευχάριστα το σαπούνι μας. Η δοσολογία για τα τέσσερα λίτρα αλισίβας είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο, το οποίο αφού προσθέσουμε στο δοχείο, το κλείνουμε καλά και το ανακινούμε ώστε το αιθέριο έλαιο να διαλυθεί μέσα στην αλισίβα και να μην απομείνει στην επιφάνεια, όπως συμβαίνει με άλλα υγρά, όπως το νερό.
Έχουμε φτάσει στο τέρμα! Το απορρυπαντικό μας είναι έτοιμο! Η δόση που μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πλύση είναι ένα ποτήρι του νερού αλισίβα, κατευθείαν μέσα στον κάδο.
Σημειώσεις:
1. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κατσαρόλα η οποία δεν είναι ανοξείδωτη, διότι η αλισίβα αντιδρά με τα μέταλλα και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο τελικό προϊόν.
2. Την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή της αλισίβας δεν τη χρησιμοποιούμε για την Παρασκευή φαγητού.
3. Χρησιμοποιούμε το κατακάθι της αλισίβας ως υλικό καθαρισμού της τουαλέτας.
4. Η συνταγή για την παρασκευή αλισίβας ως απορρυπαντικού για το πλύσιμο των ρούχων είναι διαφορετική από τη συνταγή παρασκευής αλισίβας που χρησιμοποιείται στα φαγητά. Παρότι και οι δύο είναι αλκαλικά διαλύματα σόδας, η αλισίβα για τα ρούχα έχει πολύ υψηλό pH:14, ενώ η αλισίβα των τροφίμων pH:10. Διαφοροποιούνται επίσης στο χρώμα καθώς η μεν πρώτη έχει σκούρο κατακίτρινο χρώμα, η δε δεύτερη είναι υποκίτρινη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου