ΩΡΑ...

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Δεκαεφτά διάσημες και παράξενες, αλλά αληθινές φωτογραφίες


Η διαδεδομένη χρήση του Photoshop σήμερα, καθιστά δύσκολη την αναγνώριση της γνησιότητας μιας φωτογραφίας. Μεγάλος όγκος φωτογραφιών που «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο αμφισβητούνται κάθε χρόνο για τη γνησιότητά τους. Παρακάτω δημοσιεύουμε δεκαεφτά διάσημες, εξαιρετικά παράξενες, αλλά τελικά αληθινές φωτογραφίες οι οποίες, όταν δημοσιεύτηκαν, προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση για τη γνησιότητά τους. Το μόνο ψεύτικο στοιχείο τελικά ήταν για κάποιες απ’ αυτές οι ιστορίες που τις συνόδευαν.
1. Έκλειψη πάνω απ’ τη Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης


Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μεταξύ  Γης και  Ήλιου, σκιάζοντας πλήρως ή μερικώς την εικόνα του Ήλιου. Η ηλιακή έκλειψη της 15ης Ιανουαρίου του 2010, ήταν μια δακτυλιοειδής έκλειψη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος της Σελήνης εμφανίστηκε μικρότερη από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα ο Ήλιος να μοιάζει με ένα δακτύλιο. Η εμφάνιση αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου της χιλιετίας, καθώς και η μεγαλύτερη μέχρι την επόμενη, στις 23 Δεκεμβρίου 3043, με μέγιστο χρόνο 11 λεπτά και 7,8 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά την έκλειψη, μια σειρά από φωτογραφίες από την εκδήλωση θεωρήθηκαν πλαστές. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης  και απεικονίζει ένα αεροπλάνο να περνά κατά την μερική έκλειψη.

2. Ένας πύθωνας αρπάζει ένα καγκουρό στο Kimberley της Αυστραλίας


Το 2005, το αυστραλιανό κανάλι ειδήσεων ABC Far North Queensland εμφάνισε μια φωτογραφία που δείχνει ένα μεγάλο πύθωνα να τραβάει ένα wallaby (είδος μικρού φυτοφάγου καγκουρό) από το νερό. Το 2007, η εικόνα θεωρήθηκε πλαστή, επειδή στην προσπάθεια του καναλιού να εξηγήσει την εικόνα έγραψε ότι το φίδι τρώει μια αγελάδα, κάτι που είναι ψευδές. Το συγκεκριμένο είδος πύθωνα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φιδιού στην Αυστραλία και έχουν αναφερθεί συχνά επιθέσεις του ακόμη και σε μεγάλα ζώα με σκοπό να τα φάνε. Το φίδι στη φωτογραφία είναι πολύ μεγάλο, κάτι που αποδεικνύετε με την προσεκτική παρατήρηση της έκτασης του σώματός του σε όλη τη διαδρομή από τη δεξιά πλευρά της εικόνας. Ολόκληρο το σώμα του φιδιού δεν διακρίνεται, εξαιτίας του καμουφλάζ του στο βράχο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Kimberley στη δυτική Αυστραλία.

3. Η σαύρα Spiderman

Η περίεργη αυτή σαύρα Mwanza flat βρίσκεται στην Τανζανία, τη Ρουάντα και την Κένυα. Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε το 2009 έγινε διάσημη λόγω της χρωματικής ομοιότητας της σαύρας με τον Spiderman. Το κεφάλι του αρσενικού, ο λαιμός και οι ώμοι είναι έντονο κόκκινο ή μοβ, ενώ το σώμα είναι σκούρο μπλε.
Δεδομένου ότι η εικόνα της σαύρας έγινε πολύ δημοφιλής, το είδος έχει μετατραπεί σε ένα μοντέρνο κατοικίδιο ζώο.

4. Λευκός καρχαρίας ακολουθεί κωπηλάτη


Το Σεπτέμβριο του 2005, το περιοδικό Africa Geographic magazine δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Shark Detectives», το οποίο εξέταζε τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες που ζουν στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής. Το άρθρο περιελάμβανε μια συλλογή από φωτογραφίες που απεικόνιζαν την εμπειρία ενός αθλητή σε καγιάκ με ένα μεγάλο λευκό καρχαρία. Η λεζάντα της φωτογραφίας έγραφε χαρακτηριστικά:
«Καθισμένος στο 3,8 μέτρων καγιάκ και βλέποντας να τον προσεγγίζει ένας 4 μέτρων μεγάλος λευκός καρχαρίας».
 Στη δημοσίευση, οι ερευνητές περιέγραψαν την τεταμένη κατάσταση. Ωστόσο, είχαν ήδη δοκιμάσει τις αντιδράσεις του καρχαρία σε ένα άδειο καγιάκ, χωρίς να παρατηρήσουν κάποιο σημάδι επιθετικότητας.
Τα τελευταία χρόνια  πολλές ψεύτικες φωτογραφίες με κύριο θέμα τους καρχαρίες «πλημμύρισαν» το διαδίκτυο. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι η εικόνα ενός καρχαρία που πηδά έξω από το νερό σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, η εικόνα ενός πεινασμένου καρχαρία που κρύβεται πίσω από δύτες, η φωτογραφία ενός μεγάλου καρχαρία κοντά σε έναν surfer (το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δελφίνι), και πιο πρόσφατα η εικόνα ενός καρχαρία στους δρόμους του Puerto Rico μετά τον τυφώνα Irene. Στην εικόνα μάλιστα αυτή ο καρχαρίας ήταν «δανεισμένος» απ’ την εικόνα με το καγιάκ...

5. Ο αλιγάτορας με το ελάφι στο στόμαΤο 2004 εμφανίστηκε μια εικόνα στο διαδίκτυο που έδειχνε ένα αλιγάτορα στη λίμνη Cross (που βρίσκεται κοντά στο Shreveport της Louisiana) με ένα ενήλικο ελάφι στο στόμα του. Η εικόνα σόκαρε όποιον κάτοικο της Πολιτείας της Louisiana την είδε, καθώς η λίμνη αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για ψάρεμα και για σκάφη αναψυχής. Σε κάποιες ιστοσελίδες πολίτες ισχυρίστηκαν ότι η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε στη λίμνη Cross, αλλά στη λίμνη Martin στην Πολιτεία της Alabama. Τον Αύγουστο του 2004, η υπηρεσία άγριας φύσης των Η.Π.Α. ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Πολιτεία South Georgia, κοντά στα σύνορα της Πολιτείας South Carolina, όταν ένας αξιωματικός ετοιμαζόταν να ανάψει μια προκαθορισμένη φωτιά. Άλλος εργαζόμενος επέβλεπε την περιοχή με ελικόπτερο. 
«Το θέαμα ενός τέτοιου αλιγάτορα, μήκους τεσσάρων περίπου μέτρων, είναι κάτι που οι κάτοικοι της  South Carolina έχουν δει περιστασιακά, αλλά λίγοι έχουν δει να τραβάει ένα ενήλικο ελάφι έξω για φαγητό», είπε ο αξιωματούχος χαρακτηριστικά.

6. Τα αγριοκάτσικα του Piedmont Τον Σεπτέμβριο του 2010, μια συλλογή από φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο υποτίθεται ότι έδειχναν κάποια κατσίκια που είχαν σκαρφαλώσει στην απότομη πλευρά του φράγματος του Buffalo Bill, στον ποταμό Shoshone της αμερικανικής πολιτείας του Wyoming. Πολλές ιστοσελίδες ισχυρίστηκαν ότι οι φωτογραφίες αυτές ήταν πλαστές, επειδή δεν είχαν ληφθεί στο φράγμα Buffalo Bill.  Πράγματι οι φωτογραφίες δείχνουν μια ομάδα από αγριοκάτσικα (Alpine Ibex) στο  Cingino Dam, το οποίο είναι ένα φράγμα που βρίσκεται στο Piedmont της Ιταλίας. Γιατί σκαρφάλωσαν εκεί; Επειδή προσπαθούσαν να γλύψουν το αλάτι από τις πέτρες του φράγματος.

7. Τα «μπερδεμένα» δίδυμαΤον Φεβρουάριο του 2006, μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκαν στην ιστορία δύο δίδυμων κοριτσιών που γεννήθηκαν το 2005, παιδιά της Kylie και του Remi Horder. Η Kylie και ο Remi είναι και οι δύο μιγάδες και έχουν λευκή μητέρα και μαύρο πατέρα. Τα δύο νεογέννητα κοριτσάκια του ζεύγους γεννήθηκαν με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Μελαχρινή η μία, κατάξανθη η άλλη. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο καθώς πατέρας είναι ο ίδιος άνθρωπος. Τα περισσότερα παρόμοια περιστατικά αφορούν δίδυμα από δύο χωριστούς άνδρες. Η εφημερίδα Daily Mail υπολόγισε ότι οι πιθανότητες για ένα ζευγάρι να γεννήσει παιδιά μιγάδες διζυγωματικά δίδυμα είναι περίπου μία στο εκατομμύριο.
Η μητέρα των δύο μικρών κοριτσιών, όταν τα είδε μετά τη γέννα, δήλωσε πως δεν πρόσεξε τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο είχαν πανέμορφα μάτια. Η Kylie είπε χαρακτηριστικά: «Για μένα είναι απλά τα παιδιά μου και είναι κάτι φυσιολογικό».

8. Η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό BitterrootΤο έτος 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πέρασαν μια φρικτή θερινή σεζόν που σημαδεύτηκε από πάρα πολλές πυρκαγιές. Τον Αύγουστο του 2000 πάνω από 4.000.000 στρέμματα γης είχαν καεί. Στις 6 Αυγούστου του 2000, αρκετές πυρκαγιές συνέκλιναν στον Εθνικό Δρυμό Bitterroot, κοντά στην πόλη Sula στην Πολιτεία Western Montana. Εκεί ο αναλυτής συμπεριφοράς της φωτιάς John McColgan κατάφερε να τραβήξει μια πολύ αξιόλογη φωτογραφία της σκηνής. Η εικόνα δείχνει μια ομάδα ελαφιών να παρακολουθούν την πυρκαγιά που κατέτρωγε το δάσος μέσα από ένα ποτάμι. Από τότε η ​​φωτογραφία αυτή έγινε σύμβολο της απώλειας από τις πυρκαγιές. 

9. Το ροζ ρινοδέλφινοΤον Ιούνιο του 2007, φωτογραφίες ενός ροζ αλμπίνου ρινοδέλφινου τραβήχτηκαν στη λίμνη Calcasieu, μια υφάλμυρη λίμνη στη νοτιοδυτική Louisiana, των Η.Π.Α. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον καπετάνιο Erik Rue της Υπηρεσίας Χαρτογράφησης της Calcasieu. Σύμφωνα με το θαλάσσιο βιολόγο Dagmar Fertl, η εικόνα του ροζ ρινοδέλφινου ήταν η τρίτη παρατήρηση μόλις που αναφέρθηκε για αλμπίνο ρινοδέλφινο στον Κόλπο του Μεξικού και η 14η οπουδήποτε στον κόσμο.

10. Το μαύρο ελαφάκιΣε κάποιους οργανισμούς, ο μελανισμός (melanism) είναι μια συνηθισμένη γενετική παραλλαγή στο χρώμα που έχει χαρακτηριστεί ως «μία αυξημένη ποσότητα μαύρου ή σχεδόν μαύρου χρωματισμού στο δέρμα, τα φτερά ή τα μαλλιά». Στον άνθρωπο, η μελανίνη είναι ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας του χρώματος του δέρματος. Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις περιοχές του πλανήτη κοντά στον Ισημερινό έχουν γενικά μεγαλύτερες ποσότητες eumelanin με αποτέλεσμα το δέρμα τους να είναι πιο μαύρο.
Το 2010, οι εικόνες ενός σπάνιου ολόμαυρου μικρού μαύρου ελαφιού δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του φωτογράφου Richard Buquoi, ο οποίος ειδικεύεται στη φωτογράφηση της ζωής στη φύση. Ο Buquoi τράβηξε τη φωτογραφία του σπάνιου αυτού πλάσματος κοντά στην πόλη Austin της πολιτείας Texas των Η.Π.Α.

11. Αεροπλάνο χτυπά φορτηγόΣτις 4 Φεβρουαρίου του 1976, ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης της Γουατεμάλας, πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Γουατεμάλας. Η περιοχή υπέστη τεράστιες ζημιές και τα περισσότερα πλίνθινα σπίτια κοντά στην Πόλη της Γουατεμάλας καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο σεισμός χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, πριν ξημερώσει (03:01 π.μ.), γεγονός το οποίο συνέβαλε στις μεγάλου βαθμού ανθρώπινες απώλειες που ανήλθαν συνολικά στις 23.000.
Τον Ιούνιο του 1976, το περιοδικό National Geographic δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στο σεισμό. Μία φωτογραφία στο περιοδικό, η οποία είχε ληφθεί από το φωτογράφο Robert W. Madden, απεικονίζει ένα αεροπορικό δυστύχημα. Η λεζάντα αναφέρει: «Βομβαρδισμένο από πλευρικούς ανέμους, ένα αεροπλάνο διάσωσης συνετρίβη σε ένα φορτηγό, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο βουνό Sanarate. Ως εκ θαύματος κανείς δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό». Το όνομα του βουνού έδωσε την ονομασία και στη Sanarate, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής El Progreso της Γουατεμάλας. 

12. Η γιγάντια αρκούδα GrizzlyΤο 2001, μια σειρά από φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο που έδειχναν το σώμα μιας σκοτωμένης τεράστιας αρκούδας Grizzly. Τις φωτογραφίες συνόδευαν πολλά άρθρα που περιελάμβαναν μια λεπτομερή περιγραφή του μεγέθους της αρκούδας και περιέγραφαν διεξοδικά την τεράστια όρεξη της για ανθρώπινο κρέας. Σε κάποιους διαδικτυακούς τόπους μάλιστα γράφτηκε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στο εσωτερικό της αρκούδας, γεγονός παντελώς αναληθές.
Στην πραγματικότητα, η αρκούδα σκοτώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2001 από τον Αμερικανό αεροπόρο Ted Winnen, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στην 18η μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της αεροπορικής βάσης Eielson Air Force κοντά στην πόλη Fairbanks της Alaska.
Ο Winnen αντιμετώπισε την τεράστια αρκούδα όταν πήγε να κυνηγήσει ελάφια στο νησί Hinchinbrook, του Prince William Sound. Δεν είναι σαφές εάν η αρκούδα ξαφνιάστηκε από τους κυνηγούς, αλλά είναι γεγονός πως το μεγαλόσωμο ζώο κινήθηκε απειλητικά εναντίον του Winnen με αποτέλεσμα αυτός να την πυροβολήσει. Ο Winnen μέτρησε το μήκος του ζώου το οποίο ανέρχονταν στα 3,2 μέτρα, ενώ το βάρος εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 1000 - 1200 κιλών, γεγονός που καθιστά το ζώο ως ένα εξαιρετικά μεγάλο δείγμα για την περιοχή Prince William Sound (διπλάσιο από το κανονικό μέγεθος), χωρίς ωστόσο να είναι και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί.

13. Το ατύχημα του ταυρομάχουΟ Julio Aparicio είναι ένας από τα πιο διάσημους ταυρομάχους της Ισπανίας. Το 2010 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ του Αγίου Isidro, το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στον κόσμο των ταυρομαχιών και που πραγματοποιήθηκε στην αρένα Plaza de Toros las Ventas στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Aparicio έπεσε χτυπημένος στο πρόσωπο από τα κέρατα ενός ταύρου. Το κέρατο του ταύρου μπήκε κάτω από το πηγούνι του Aparicio και βγήκε απ’ το στόμα του. Ο Ισπανός ταυρομάχος τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκαν δύο χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποφύγει τον θάνατο.

14. Πολική αρκούδα παίζει με HuskiesΟ Norbert Rosing είναι ένας Γερμανός φωτογράφος άγριας ζωής που παρουσιάζει τη δουλειά του στο περιοδικό National Geographic. Ο Rosing ταξιδεύει τακτικά στην δυτική ακτή του Καναδά Hudson Bay κοντά στο Churchill της Manitoba, προκειμένου να φωτογραγήσει πολικές αρκούδες. Το 2006, ο Rosing τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζεται μια πολική αρκούδα να παίζει με την ομάδα σκυλιών Huskies που χρησιμοποιούσε ο Rosing στο έλκηθρό του. Ο Rosing αρχικά σκέφτηκε ότι η αρκούδα θα του επιτεθεί καθώς τον πλησίασε, αλλά έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι ήταν απλά περίεργη. Αργότερα η πολική αρκούδα επέστρεψε για να επισκεφθεί τα σκυλιά.

15. Ζώντας στο όριοΤο Δεκέμβριο του 2006, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος που συνέβη στην εθνική οδό 59 κοντά στο Hurricane City της Πολιτείας της Utah στις Η.Π.Α. Το όχημα γλίστρησε και ξέφυγε απ’ την πορεία του, κινήθηκε πάνω από το προστατευτικό της εθνικής οδού κάνοντας μια περιστροφή 180 μοιρών και προσγειώθηκε τελικά μόλις 30 εκατοστά από την άκρη ενός γκρεμού 61 μέτρων.
Στην εικόνα μπορούμε να διακρίνουμε στην πάνω δεξιά γωνία την τρελή πορεία που ακολούθησε το φορτηγάκι πριν σταματήσει στο χείλος του γκρεμού.

16. Το τεράστιο γουρούνιΗ ιστορία του Διαδικτύου βρίθει εικόνων γιγαντιαίων ζώων. Τον Μάιο του 2007, ένα υπερμεγέθες γουρούνι που μεγάλωσε σε τοπική φάρμα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ένα 11χρονο αγόρι, τον Jamison Stone,  στο πάρκο εκτροφής ζώων με σκοπό το κυνήγι ‘’Lost Creek Plantation’’, έξω από Anniston, της πολιτείας της Alabama των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με τους κυνηγούς, το γουρούνι ζύγιζε 477 κιλά και είχε μήκος 2,84 μέτρα. Ο Stone πυροβόλησε οχτώ φορές εναντίον του μεγάλου ζώου και το κυνήγησε για τρεις ώρες, πριν αυτό καταρρεύσει από την απώλεια αίματος. Αρκετές ημέρες αργότερα ξέσπασε η καχυποψία κατά πόσον η ιστορία ήταν αληθινή. Μάλιστα, ο συνταξιούχος φυσικός Δρ Richard Brandt, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, χρησιμοποίησε προοπτική γεωμετρία για να αποδείξει ότι το αγόρι στη φωτογραφία στεκόταν αρκετά μέτρα πίσω απ’ το χοίρο. Ωστόσο, το Associated Press συνεχίζει να διατηρεί την εικόνα στο αρχείο του χωρίς καμία αναφορά για εξαπάτηση.

 17. Ελάφια σε στύλουςΤο 2004, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο μια συλλογή από παράξενες φωτογραφίες ενός ελαφιού που στεκόταν στην κορυφή ενός στύλου επικοινωνιών ύψους 7,6 μέτρων. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Headingley, μια αγροτική κοινότητα στη Manitoba του Καναδά. Αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή είδαν την παράξενη σκηνή. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την ιστορία αναφέροντας πως πιθανότατα το ελάφι βρέθηκε πάνω στο στύλο μετά το χτύπημά του από διερχόμενο τραίνο. Άλλοι πάλι επέμειναν ότι όλο αυτό ήταν έργο ενός φαρσέρ. Παραδόξως, ένα παρόμοιο μυστήριο είχε αναφερθεί στο παρελθόν, όταν ένα ελάφι βρέθηκε κρεμασμένο στο Delaware County, στη Νέα Υόρκη.
Το ίδιο έτος, 2004, ένα παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα όταν μία άλκη βρέθηκε στον αέρα, 15,2 μέτρα πάνω από γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Το περιστατικό συνέβη στο δρόμο του Pogo Mine, κοντά στο ορυχείο χρυσού Teck Polo, 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Fairbanks, της Alaska. Αξιωματικοί εικάζουν ότι τα κέρατα της άλκης πιάστηκαν σε ένα καλώδιο μισής ίντσας και στη συνέχεια, όταν τα καλώδια τεντώθηκαν με ένα υδραυλικό βαρούλκο, βρέθηκε στον αέρα. Η άλκη ήταν ακόμα ζωντανή  όταν τα καλώδια κατέβηκαν ξανά στο έδαφος και της έγινε ευθανασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου