ΩΡΑ...

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το κόκκινο χαλί της λίμνης Panjin στην Κίνα



Η λίμνη Panjin βρίσκεται στην επαρχία Liaoning, στη βορειοανατολική Κίνα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερα προστατευμένους υδροβιότοπους στον κόσμο, με σπάνια και πολύτιμα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Το παράδοξο με τη λίμνη αυτή είναι ότι η επιφάνειά της καλύπτεται εξ ολοκλήρου από κόκκινα καλάμια, τα οποία δημιουργούν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βλέπει ένα μεγάλο κόκκινο χαλί!
Το φαινόμενο προκαλείται από έναν τύπο θαλάσσιων ζιζανίων που ονομάζεται Sueda. Το φαινόμενο γιγαντώνεται το φθινόπωρο. Η διείσδυση των αλάτων και των αλκαλίων στο νερό της λίμνης μετά την άμπωτη της θάλασσας επιτείνουν την κόκκινη εμφάνιση των καλαμιών και τα περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα της λίμνης γίνονται… κατακόκκινα, προσφέροντας απίστευτη θέα.
Η κόκκινη παραλία βρίσκεται στο μεγαλύτερο υγρότοπο με καλαμιές στον κόσμο και μάλιστα φιλοξενεί το πιο ολοκληρωμένο οικοσύστημα που μπορεί να υπάρξει: η περιοχή έχει γίνει το σπίτι για πάνω από 260 είδη πουλιών και 399 είδη άγριων ζώων. Εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει και το απειλούμενο είδος Γερανών Crown, γι’ αυτό και η περιοχή ονομάζεται ακόμη «σπίτι των γερανών».
Επιπλέον, πλήθος άγριων και σπάνιων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των γλάρων Saunders, συμπληρώνουν το εκπληκτικό τοπίο.
Προκειμένου να διατηρηθεί το σύνολο του ασφαλούς οικοσυστήματος χορηγήθηκε στην περιοχή κρατικό επίπεδο προστασίας ήδη από το 1988.
Η παραλία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για ντόπιους και ξένους, αφού οι εικόνες είναι μοναδικές στον κόσμο. Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο τμήμα της κόκκινης παραλίας είναι κλειστό για το κοινό, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό τμήμα που είναι ανοικτή για τους τουρίστες.
Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο γι’ αυτόν που θα την επισκεφθεί για πρώτη φορά! Γιατί, όπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής, «πολλοί είναι αυτοί που τρέχουν… στο λιβάδι να κόψουν τα κατακόκκινα ‘’λουλούδια’’ που βλέπουν από μακριά!».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου