ΩΡΑ...

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;
Το θέμα της συζήτησης του σοφού γέροντα και των μαθητών του ήταν για μια ακόμη φορά ο άνθρωπος. Ο γέροντας κοίταξε κατάματα τους μαθητές του κι αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα: «Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;»
«Γιατί χάνουν την ηρεμία τους» απάντησε αμέσως ένας μαθητής.
«Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;» ξαναρώτησε ο σοφός.
«Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος» είπε ένας άλλος μαθητής.
Ο δάσκαλος κούνησε το κεφάλι του και επανήλθε στην ερώτηση:
«Μα τότε δεν είναι δυνατόν να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;»
Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά καμιά δεν ικανοποίησε τον δάσκαλο.
«Ξέρετε γιατί ουρλιάζουμε κυριολεκτικά όταν είμαστε θυμωμένοι;» είπε τελικά ο σοφός γέροντας. «Γιατί όταν θυμώνουν δύο άνθρωποι, οι… καρδιές τους απομακρύνονται πολύ και για να μπορέσει ο ένας ν’ ακούσει τον άλλον θα πρέπει να φωνάξει δυνατά, για να καλύψει την απόσταση. Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιο δυνατά θα πρέπει να φωνάξουν για ν’ ακουστούν.
Ενώ σκεφτείτε αντίθετα τι συμβαίνει όταν είναι ερωτευμένοι; Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνήσουν, κάθε άλλο, μιλούν σιγανά και τρυφερά. Γιατί; Επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ - πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Μερικές φορές είναι τόσο κοντά που δεν χρειάζεται ούτε καν να μιλήσουν, παρά μονάχα ψιθυρίζουν.
Και όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχθούν. Έτσι συμβαίνει όταν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται πλησιάζουν ο ένας προς τον άλλον».
Στο τέλος ο Σοφός είπε συμπερασματικά:
«Όταν συζητάτε μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν η μία από την άλλη, μην λέτε λόγια που σαν απομακρύνουν, γιατί έτσι θα φτάσει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει τόσο μεγάλη που δεν θα βρίσκουν πια τα λόγια σας το δρόμο του γυρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου