ΩΡΑ...

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Glass Beach ή η δύναμη της φύσης


Κανείς δεν θα πίστευε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα πως μια περιοχή που εξελισσόταν σε χωματερή, μετά από εκατό χρόνια θα ανακηρύσσονταν προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη στην παραλία που είναι γνωστή με το όνομα «Glass Beach» και βρίσκεται λίγο έξω από το Fort Bragg στην Καλιφόρνια.

Οι κάτοικοι της περιοχής, ελλείψει χώρου περισυλλογής σκουπιδιών και με τη θάλασσα τόσο κοντά, σκέφτηκαν πως η λύση ήταν απλή και.. προφανής! Θα έριχναν τα σκουπίδια από την άκρη ενός γκρεμού σε μια παραλία της περιοχής τους!
Ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης, αλόγιστα πετούσε τα σκουπίδια του εκεί για χρόνια. Οικιακές συσκευές, μηχανικά εξαρτήματα, ολόκληρα αυτοκίνητα και φυσικά γυαλιά, έπεφταν από εκείνη την άκρη του γκρεμού στην παραλία. Ώσπου, η περιοχή απέκτησε ένα νέο όνομα. «Οι χωματερές» (The Dumps).
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, η δημοτική αρχή και η εταιρεία ύδρευσης έδωσαν επιτέλους τέλος σ’ αυτήν την κατάσταση, δημιουργώντας ένα νέο χώρο ρίψης απορριμμάτων και κλείνοντας την παραλία χαρακτηρίζοντας την ως παράνομη χωματερή.
Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο καθαρισμός της παραλίας. Τα τοξικά και μεγάλα κομμάτια των σκουπιδιών απομακρύνθηκαν. Ένα πράγμα μόνο, ήταν ακατόρθωτο πια να γίνει. Να μαζέψουν τα γυαλιά. Οι δεκαετίες φθοράς που πέρασαν πάνω απ’ αυτά τα κομμάτια γυαλιών που είχαν ριχτεί στην παραλία, είχαν ολοκληρώσει ήδη το έργο τους.


Τα καιρικά φαινόμενα και τα κύματα, αναδεύοντας τα γυαλιά, τα είχαν σπάσει, σφυροκοπήσει και μετατρέψει σε λεία, μικρά, στρογγυλεμένα αντικείμενα. Υπήρχαν εκατομμύρια απ’ αυτά!
Έτσι, στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, η προηγούμενη ονομασία «The Dumps» αντικαταστάθηκε από μια νέα, πιο ελκυστική «Glass Beach» (Γυάλινη παραλία).


Αυτή τη στιγμή η παραλία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, απαράμιλλης ομορφιάς. Οι επισκέπτες συρρέουν κατά εκατοντάδες με την επιθυμία, φεύγοντας να πάρουν κάποια κομμάτια γυαλιού μαζί τους, αλλά η ειρωνεία είναι, πως αυτά τα γυαλιά που κάποτε ήταν παράνομο να τα πετάξεις σ’ αυτή την παραλία, είναι πλέον παράνομο να τα απομακρύνεις απ’ αυτήν!

Η φύση για άλλη μια φορά έδειξε τη δύναμή της! Διόρθωσε το λάθος των ανθρώπων και ενσωματώνοντας αυτά τα ανθρώπινα σκουπίδια τα έκανε κομμάτι της και αποκατέστησε την ισορροπία!


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου