ΩΡΑ...

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Παρατσούκλια - Παραγκώμια κατοίκων ελληνικών πόλεων (8)



Πόντος
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Ντουντούμια / Τουρκούλια

Ο όρος «Ντουντούμια» είναι άγνωστης προέλευσης, ενώ «Τουρκούλια» ονομάζονται λόγω της γεωγραφικής θέσης του Πόντου, στη σημερινή Τουρκία.


Πρέβεζα
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Σαρδέλες
Πιθανότατα, εξ’ αιτίας μιας εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και χρονολογείται από το 1975: της «Γιορτής της σαρδέλας». Η σαρδέλα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής. Κοροϊδευτικά ονομάζονται «Σαρδέλες» διότι λέγεται ότι οι Πρεβεζιάνοι βάζουν τις σαρδέλες στο κλουβί, για να κελαηδήσουν, δίκην ωδικών πουλιών.

Πτολεμαΐδα
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Καϊλαριώτες
Ονομάζονται έτσι διότι η Πτολεμαΐδα επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Καϊλάρια (τα), και αποτελούνταν από μερικά χωριά. Η ονομασία «Καϊλάρ» σημαίνει στα τούρκικα, «λάσπες». Η ονομασία είχε δοθεί επειδή παλαιότερα γέμιζε όλο λάσπες όταν έβρεχε. Επίσης λέγονταν και «Λασποχώρι».
Ρόδος
Παρατσούκλι – Παραγκώμι: Τσαμπίκοι
Κοινό όνομα στην Ρόδο, λόγω του μοναστηριού της Παναγίας της Τσαμπίκας, κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Η λέξη «Τσαμπίκα», σύμφωνα με την άγραφη προφορική παράδοση προέρχεται από τη λέξη «τσάμπα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει φωτιά, σπίθα. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας βοσκός ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας όταν διέκρινε από μακριά το φως ενός καντηλιού που έκαιγε μπροστά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου