ΩΡΑ...

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις




Η φράση αυτή αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο και λέγεται για όποιον παραβιάζει ο ίδιος τις αρχές του, που τα λόγια του με τις πράξεις του παρουσιάζουν ανακολουθία, που άλλα λέει κι άλλα κάνει.
Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, κήρυττε την εγκράτεια στην ηδονή και τη χαλιναγώγηση των ερωτικών επιθυμιών, για να μην καταλήγει κάποιος να γίνεται δούλος των παθών του. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον σ’ αυτό το σημείο, δεν ήταν συνεπής στους λόγους του, καθώς ο ίδιος δεν ήταν και τόσο εγκρατής και χαλιναγωγημένος στα ερωτικά του παιχνίδια…
Λέγεται πως, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος, μαθητής του Αριστοτέλη, είδε κάποια μέρα τον δάσκαλό του να έχει πέσει στα τέσσερα και να παριστάνει το… άλογο, ενώ η παλλακίδα του Ερπυλλίς, του είχε περάσει χαλινάρι και τον είχε καβαλήσει, δεν άντεξε εμπρός στο αστείο θέαμα και του είπε την, πλέον, γνωστή φράση: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…».
Παρατήρηση: Η Ερπυλλίς έμεινε κοντά στον Αριστοτέλη μέχρι τον θάνατό του, ενώ έκανε μαζί του κι ένα παιδί, τον Νικόμαχο. Ο Αριστοτέλης της κληροδότησε ένα τάλαντο και το σπίτι του της Χαλκίδας, και την εμπιστεύθηκε στη στοργή των μαθητών του, Αριστομένη, Τίμαρχου, Θεόφραστου, Διοτέλη και Ίππαρχου. Στη διαθήκη του, που αναφέρεται από τον Διογένη Λαέρτιο, εκφράζεται γι’ αυτήν με σεβασμό. Ερπυλλίς, ονομάζεται κι ένα άγριο θυμάρι, το οποίο, καθώς λέγεται, προσφέρει ερωτική αναζωογόνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου