ΩΡΑ...

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Το παράξενο τέλος πολλών σοφών της Αρχαίας Ελλάδας
1. Αισχύλος: Ο θρύλος ισχυρίζεται ότι ένας αετός πέρασε τη φαλάκρα του ποιητή για βράχο, και άφησε να πέσει πάνω της μια χελώνα (με τον τρόπο αυτό σκοτώνει ο αετός τις χελώνες και μετά τις τρώει). Ο θρύλος προσθέτει ότι κάποιος χρησμός του είχε προειπεί: «Ουράνιον σε βέλος κατακτενεί». Αυτήν όμως την εκδοχή πολλοί δεν την παραδέχονται.

2. Αίσωπος: Τον Αίσωπο τον έστειλε ο βασιλιάς Κροίσος για να πάρει κάποιον χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. Συκοφαντήθηκε όμως από τους παρευρισκόμενους στο μαντείο, ότι έκλεψε την ασημένια φιάλη του Θεού Απόλλωνα. Έτσι καταδικάστηκε να... κατακρημνιστεί από τους κατοίκους από την κορυφή του Παρνασσού Υάμπεια, απόφαση που εκτελέστηκε οδηγώντας τον στο θάνατο.

3. Ανακρέων: Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του τέλους του Ανακρέοντα. Μία απ’ αυτές λέει ότι ο Ανακρέων σκοτώθηκε από τον Ίππαρχο στην Αθήνα. Είναι όμως γνωστό πως τον Ίππαρχο τον είχε σκοτώσει, πριν απ’ τη διάδοση αυτής της εκδοχής, ο Αρμόδιος. Άλλος θρύλος για το θάνατο του Ανακρέοντα λέει πως πνίγηκε από μια ρώγα σταφυλιού, αν αυτό δεν αποτελεί απλά σύγχυση με το θάνατο του Σοφοκλή.

4. Ανάχαρσις: Ο προληπτικός αδερφός του βασιλιά της Σκυθίας Σαύλιος, επειδή νόμιζε ότι ο αδερφός του θέλει να μεταφέρει τη λατρεία των Ελευσινίων μυστηρίων στη Σκυθία, τον σκότωσε με τόξο, κατηγορώντας τον για ασέβεια.

5. Αρχιμήδης: Ο Αρχιμήδης φονεύτηκε κατά την άλωση των Συρακουσών από αγροίκο και βάρβαρο Ρωμαίο στρατιώτη, ο οποίος δεν τον αναγνώρισε και ο Αρχιμήδης θέλησε να διώξει από το εργαστήριό του για να μην καταστρέψει το αποτέλεσμα της επιστημονικής του σκέψης, λέγοντας το γνωστότατο από τότε: «Μη μου τους κύκλους τάραττε».

6. Βίας ο Πριηνεύς: Βρήκε θάνατο στις επάλξεις του καθήκοντος. Αφού μίλησε για πολλή ώρα, αν και υπέργηρος, υπερασπίζοντας κάποιον ενώπιον του δικαστηρίου, έγειρε, μετά το τέλος του λόγου του, το κεφάλι του στην αγκαλιά του εγγονού του και ξεψύχησε.

7. Δημοσθένης: Ο Αθηναίος ρήτορας, γνωστός για το αντιμακεδονικό μένος του καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από απαίτηση του αντιβασιλέα της Μακεδονίας Αντίπατρου. Ο Δημοσθένης κατέφυγε στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία, όπου ήπιε δηλητήριο και πέθανε.

8. Ευριπίδης: Ο μεγάλος τραγωδός πέθανε ξαφνικά στην Αρεθούσα, πολύ κοντά στην Αμφίπολη, κατασπαραγμένος από τους άγριους σκύλους του βασιλιά Αρχέλαου, του οποίου ήταν φιλοξενούμενος.

9. Ζήνων ο Ελεάτης: Ο Ζήνων υποβλήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο μετά από σχετική  διαταγή του τυράννου της Ελέας Νέαρχου. Ο Νέαρχος διέταξε να τον βάλουν σε ένα μεγάλο γουδί και να τον κοπανίσουν μέχρι να ξεψυχήσει.

10. Ησίοδος: Ο Ησίοδος πήγε στη Λοκρίδα και έμεινε στο σπίτι κάποιου Μιλήσιου· εκεί φονεύθηκε από τους γιους του Μιλήσιου, οι οποίοι νόμιζαν ότι ατίμασε την αδερφή τους και το σώμα του το έριξαν στη θάλασσα.

11. Θουκυδίδης: Ο μεγάλος ιστορικός δολοφονήθηκε, διότι έχοντας τη στρατηγεία των Αθηναίων στην εκστρατεία της Αμφίπολης δεν μπόρεσε να σώσει την πόλη από τους Σπαρτιάτες και το στρατηγό τους Βρασίδα.

12. Ισοκράτης: Αυτοκτόνησε με θάνατο από ασιτία, μετά την ήττα των Αθηναίων στη Χαιρώνεια.

13. Περίανδρος (ο Κορίνθιος): Ο τύραννος της Κορίνθου υπήρξε παρανοϊκή μορφή φιλοσόφου, ο οποίος θέλοντας να εξαφανίσει, σε μεγάλη ηλικία, κάθε ίχνος του, διέταξε δυο έμπιστους σωματοφύλακες να παραφυλάξουν τη νύχτα ένα ορισμένο σημείο και να σκοτώσουν τον πρώτο διαβάτη που θα περνούσε από εκεί και αμέσως να τον θάψουν. Την ίδια εντολή είχε δώσει σε άλλους τέσσερις, να σκοτώσουν σε μικρή απόσταση τους δύο πρώτους, και σε άλλους οκτώ να σκοτώσουν σε μεγαλύτερη απόσταση τους τέσσερις προηγούμενους! Η διαταγή εξετελέσθη και έτσι έμεινε άγνωστος ο τάφος του Περίανδρου, διότι ο διαβάτης που πέρασε από εκεί μεταμφιεσμένο σε χωρικό ήταν ο ίδιος ο Περίανδρος!

14. Πολύβιος: Ο Πολύβιος έπεσε απ’ το άλογό του και με πολλά τραύματα άφησε την τελευταία του πνοή.

15. Πυθαγόρας: Ο Πυθαγόρας κάηκε μέσα στο σπίτι του από τη φωτιά που έβαλε ο Κύλων με μια ομάδα επαναστατών.

16. Σαπφώ: Η μεγάλη ποιήτρια από τη Λέσβο γκρεμίστηκε από ένα βράχο στο ακρωτήριο Λευκάτα (στη Λευκάδα), ύστερα από ερωτική απογοήτευση που δοκίμασε από τον ωραίο αλλά ακατάδεχτο ναυτικό Φάωνα.

17. Σοφοκλής: Ο μεγάλος τραγωδός πνίγηκε καταπίνοντας μια ρώγα σταφυλιού.

18. Σωκράτης: Καταδικάστηκε από το Αθηναϊκό δικαστήριο με το πρόσχημα ότι εισήγαγε καινά δαιμόνια, σε θάνατο με κώνειο.

19. Χίλων ο Λακεδαιμόνιος: Ο σοφός Σπαρτιάτης πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία στην Πίσα από υπερβολική χαρά, που του δημιουργήθηκε όταν αγκάλιασε το γιο του, που επέστρεψε από την Ολυμπία νικητής στο αγώνισμα της πυγμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου