ΩΡΑ...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

August Landmesser


Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την καθέλκυση ενός εκπαιδευτικού σκάφους, στο Αμβούργο στις 13 Ιουνίου του 1936. Στο τετράγωνο μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα άτομο μέσα στο πλήθος, το οποίο αρνείται να σηκώσει το χέρι του για να χαιρετήσει με το ναζιστικό τρόπο.
Ο άνθρωπος αυτός ονομαζόταν August Landmesser. O άνθρωπος που είχε το σθένος να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος, δίχως, φυσικά, τη διάθεση υστεροφημίας, δίχως να φοβηθεί αυτό που... του επέβαλλαν, χωρίς δισταγμό αναφορικά με το τι θα πουν οι άλλοι. Όταν εκατοντάδες χέρια υψώθηκαν από κοινού αποδίδοντας το ναζιστικό χαιρετισμό, ένας άνδρας βρήκε τη δύναμη να σταθεί με τα χέρια σταυρωμένα.
O August Landmesser γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1910, στο Moorrege (χωριό κοντά στο Αμβούργο. Έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος το 1931 προσδοκώντας ότι αυτή του η ενέργεια θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας. Πράγματι σε λίγο καιρό βρήκε μια θέση εργασίας, ως εργάτης στα ναυπηγεία Blohm + Voss shipyard στο Αμβούργο. Παρέμεινε ως μέλος του ναζιστικού κόμματος μέχρι το 1935, όταν παντρεύτηκε μία Εβραία (Ίρμα Έκλερ) και απέκτησε παιδιά μαζί της. 



Τότε ο  Landmesser κρίθηκε ένοχος για «φυλετικό ατιμασμό» σύμφωνα με το ναζιστικό ρατσιστικό νόμο. Η Ίρμα συνελήφθη το 1938 από την Γκεστάπο και ο Landmesser φυλακίστηκε στη φυλακή Fuhlsbüttel, ενώ οι δύο κόρες τους Ingrid και Ειρήνη χωρίστηκαν. Η Ingrid δόθηκε στη γιαγιά της για να τη μεγαλώσει και η Ειρήνη στάλθηκε αρχικά σε ορφανοτροφείο και αργότερα σε άλλες θετούς γονείς.


Ο Αύγουστος αποφυλακίστηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1941 και το Φεβρουάριο 1944 στάλθηκε στο μέτωπο (Bewährunsbataillon 999), η οποία ήταν μια ιδιαίτερα σκληρή μονάδα, για πολύ επικίνδυνες εργασίες, που αποτελούνταν από πρώην κρατούμενους και «ανεπιθύμητους», οι οποίοι είχαν φαινομενικά την ευκαιρία να αποδείξουν ότι ήταν, κατά τα πρότυπα των Ναζί, πατριώτες. Ήταν επίσης γνωστό ότι η πλειοψηφία των στρατιωτών της μονάδας αυτής δεν θα επιβίωναν. Εκεί O August Landmesser ανακηρύχτηκε αγνοούμενος και πιθανολογείται ότι σκοτώθηκε.
Εντελώς τυχαία μία από τις κόρες του, η Ειρήνη, αναγνώρισε τον πατέρα της στην επίμαχη φωτογραφία, όταν δημοσιεύθηκε σε Γερμανική εφημερίδα το 1991, γεγονός που τη γέμισε περηφάνια για τον απλό εργάτη με το τεράστιο ψυχικό σθένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου