ΩΡΑ...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αν όλα τα παιδιά της γης... (1)

Το 2010 ο μουσικός Eric Whitacre οραματίστηκε μια οικουμενική χορωδία στην οποία ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος, φτάνει να διαθέτει μια web cam και μια σύνδεση στο Internet. Δημιούργησε λοιπόν τη Virtual Choir 1.0 (εικονική χορωδία), η οποία τραγούδησε το κομμάτι του «Lux Aurumque» (Χρυσαφένιο φως). Σε αυτήν έλαβαν μέρος συνολικά 185 εθελοντές από 12 χώρες.
Αφορμή για την πρωτότυπη ιδέα του αμερικανού συνθέτη στάθηκε ένα βίντεο που του είχε στείλει ένας φίλος του, στο οποίο ένα νεαρό κορίτσι τραγουδούσε a capella ένα από τα τραγούδια του.
«Τραγουδούσε το κομμάτι της σοπράνο από το τραγούδι μου “Sleep” και ακουγόταν τόσο αληθινό, καθαρό και οικείο που σκέφτηκα ότι αν μπορούσα να μαζέψω 100 άτομα να τραγουδήσουν διαφορετικά σημεία του τραγουδιού - σοπράνο, άλτο, τενόρος και μπάσος -, τότε θα μπορούσα να τα συνδέσω μεταξύ τους και να δημιουργήσω μια χορωδία. Για μένα, προσωπικά, το να τραγουδάει και να παίζει κανείς μουσική μαζί με άλλους ανθρώπους αποτελεί μια θεμελιώδη εμπειρία και λατρεύω την ιδέα ότι η τεχνολογία μπορεί να ενώσει άτομα από ολόκληρο τον κόσμο ώστε να λάβουν μέρος σε αυτή την υπερβατική εμπειρία», λέει ο ίδιος.
Ένα χρόνο αργότερα προχώρησε στην εικονική χορωδία 2.0 με το τραγούδι του «Sleep». Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν καθηλωτικό: οι συμμετοχές από σχεδόν 60 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - ξεπέρασαν τις 2.000  εκ των οποίων οι τρεις από τη χώρα μας. Η πρεμιέρα της τεχνολογικά προικισμένης χορωδίας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Σχεδίου TED στην Καλιφόρνια, μαγεύοντας τους παρευρισκομένους.
«Πάντα ονειρευόμουν να γίνω σταρ της ροκ μουσικής» είχε πει ο Eric Whitacre τότε, ανοίγοντας με χιούμορ την ομιλία του στο συνέδριο. Εξηγώντας τη γέννηση της ιδέας του, ο ίδιος ανέλυσε τη διαδικασία που ακολούθησε για τη λήψη του χορωδιακού αποτελέσματος.
«Λίγο μετά την ανακοίνωση της πρώτης χορωδίας και ακολουθώντας ένα βίντεο - οδηγό που είχα ανεβάσει, όπου σε ρόλο μαέστρου και με συνοδεία πιάνου μετρούσα τους χρόνους του κομματιού, ο κόσμος άρχισε να φορτώνει τα βιντεάκια του. Ανάμεσα στα χιλιάδες άτομα που με κατέκλυσαν με το υλικό τους ήταν και ο Σκοτ Χάινς, ο οποίος μού εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να ασχοληθεί με την επεξεργασία και το μοντάρισμα των βίντεο» είχε εξηγήσει στην κατάμεστη αίθουσα ο ίδιος.
Ο Eric Whitacre εξήγησε αναλυτικά την όλη διαδικασία και δεν δίστασε να μοιραστεί το μελωδικά τεχνολογικό επίτευγμά του.
«Μόλις συγκεντρώσαμε όλα τα βίντεο μέσω του YouTube, τα συμπιέσαμε και τα αποθηκεύσαμε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Το ίδιο κάναμε και με όλα τα ηχητικά αρχεία σε έναν δεύτερο σκληρό. Στην πρώτη περίπτωση ο όγκος των δεδομένων άγγιζε τα 50 GB και στη δεύτερη τα 5 GB.
»Στη συνέχεια στείλαμε τους σκληρούς δίσκους στη βρετανική δισκογραφική εταιρεία Floating Earth, η οποία ανέλαβε την ανάπτυξη του γενικότερου concept του μουσικού κομματιού. Τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τελικού βίντεο ανέλαβε η εταιρεία παραγωγής Cake, η οποία και κατέληξε στην ιδέα ενός πλανητικού συστήματος.
»Στο επίπεδο της επεξεργασίας αρχικά εξετάστηκε το φορμάτ των βίντεο. Στη συνέχεια αλλάχθηκε το μέγεθός τους. O ήχος συγχρονίστηκε με τη βοήθεια του λογισμικού Pyramix Digital Audio Workstation προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ενσωμάτωσή τους στο εικονικό πλανητικό σύστημα. Κατά την τελική μείξη πραγματοποιήθηκε μείωση του θορύβου, το αποτέλεσμα συμπιέστηκε και σε αυτό προστέθηκε ηχώ» καταλήγει ο hi - tech μαέστρος.
Μέσω του blog του, ο Eric Whitacre έχει ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται σύντομα να προβεί στη σύσταση της τρίτης στη σειρά εικονικής χορωδίας και καλεί τους ενδιαφερομένους να γραφτούν στη σελίδα του (www.ericwhitacre.com) προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες ανακοινώσεις. Το νέο  χορωδιακό έργο του αναμένεται να παρουσιαστεί online μέσα στον Απρίλιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου