ΩΡΑ...

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Αινείας και ΑγχίσηςΚατά την άλωση και λεηλασία της Τροίας, ένας Τρώας, ο Αινείας, με μερικούς άλλους Τρώες που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες», εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια γειτονιά της πόλης, ώσπου οι Έλληνες τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται ως «υποσπόνδους». Μπορούσαν δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. 


Και ενώ όλοι οι άλλοι Τρώες γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Έλληνες, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. 


Πολλές φορές κινδύνευσε ο Αινείας για χάρη των γονέων του και για την ευσέβειά του προς τους θεούς. Μετά από αυτό, οι Έλληνες του είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να του εκχωρήσουν όποιο μέρος της Τροίας ήθελε για να ζήσει εκεί με απόλυτη ασφάλεια.


Η παράδοση αναφέρει ότι ο Αινείας αρνήθηκε την προσφορά και, φεύγοντας από την Τροία, περνώντας από την Καρχηδόνα και τη Σικελία, εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Εκεί θεωρήθηκε ότι τα εγγόνια του έχτισαν τη Ρώμη, και συγκεκριμένα τα παιδιά της κόρης του και του Ρωμύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου