Λίμνη της Κεντρικής Μακεδονίας, στο κέντρο σχεδόν του νομού Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λαγκαδά. Ονομάζεται επίσης και λίμνη του Αγίου Βασιλείου (από το ομώνυμο χωριό). Έχει σχήμα επίμηκες, χαμηλές όχθες, μέγιστο μήκος 11 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 6 χιλιόμετρα. Η επιφάνειά της φθάνει τα 48 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η τέταρτη σε μέγεθος λίμνη της χώρας. Μαζί με την γειτονική της Βόλβη, με την οποία επικοινωνούν επιφανειακά, αποστραγγίζουν την περιοχή, η δε Κορώνεια αποχετεύει και τα πλεονάζοντα νερά της στη Βόλβη.
Ερωδιοί, σταχτοτσικνιάδες ακόμη και φλαμίγκος, ήταν τα πουλιά που φώλιαζαν στην περιοχή. Τη δεκαετία του 1950 ήταν από τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας σε αλιεύματα. Η τελευταία εμφάνιση ψαριών έγινε το 1995. Το καλοκαίρι του 1999 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) η λίμνη ήταν πλέον εντελώς αποξηραμένη. Τα επόμενα χρόνια πήρε κάποια ποσότητα νερού. Το καλοκαίρι του 2007, 30.000 πουλιά πέθαναν και το 2008 αποξηράνθηκε για μια ακόμη φορά. Σήμερα διασχίζοντας κάποιος την λίμνη βλέπει βούρκο και λάσπη. Τα βιομηχανικά λύματα και η υπεράντληση νερού προκάλεσαν το θάνατο της λίμνης.
Σήμερα κανένα αποδημητικό πουλί δεν έρχεται στην λίμνη, προτιμώντας την λίμνη Βόλβη, που όμως η εκεί τροφή δεν επαρκεί για τόσο μεγάλο αριθμό αποδημητικών πουλιών.
Η ελπίδα για την αναβίωση της λίμνης δεν έχει παρέλθει. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί εκ νέου νερό την λίμνη που θα φτάνει τα 4 μέτρα, αφού οι δύο χείμαρροι στο Σχολάρι και στα Λαγκαδίκια μπορούν να φέρουν το νερό της βροχής.
Όμως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, αν και έλαβε ένα πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. για την διάσωση της Κορώνειας, δεν έλαβε κανένα μέτρο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανικανότητα των αρμόδιων εγχώριων αρχών να εκταμιεύσουν, τα εδώ και χρόνια, εγκριθέντα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για τη λίμνη Κορώνεια. Όπως τόνισε πρόσφατα ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτόσνικ, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή, η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της ρύπανσης της λίμνης και την προαγωγή της αποκατάστασής της, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σχετικά με τις πληρωμές από το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από τη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής, επειδή δεν πληρούνταν οι ειδικοί όροι για την πραγματοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
Στις 27 Ιανουαρίου 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε επίσημη μομφή κατά της Ελλάδας, για την ανικανότητα προστασίας της λίμνης Κορώνειας, καθώς, επτά χρόνια μετά μόνο το ένα τέταρτο των εργασιών έχει ολοκληρωθεί.
Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να ανανεώσει την ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, στα έργα αποκατάστασης της περιοχής, ώστε να αποτρέψει την επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε 100.000 ευρώ ημερησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου