Η Τατσιά είναι ένας θεαματικός Κυπριακός χορός, που απαιτεί ικανή δεξιοτεχνία και που συνδέεται με το κοσκίνισμα του αλευριού. Ο χορός αναπαριστά την εργασία κοσκινίσματος του αλευριού. Ο χορευτής τοποθετεί μέσα σε ένα λεπτό κόσκινο, την τατσιά, ένα ή περισσότερα ποτήρια νερό ή κρασί ή ζιβανία, και χορεύει περιστρέφοντας με τα δάχτυλά του δεξιά - αριστερά και πάνω - κάτω γύρω από το σώμα του την τατσιά, προσπαθώντας να μη χύσει σταγόνα. Ο χορός αυτός είναι πολύ θεαματικός και για να είναι επιτυχής χρειάζεται αρκετή επιδεξιότητα και ικανότητα από το χορευτή. Για το λόγο αυτό χορεύεται μόνον από λίγους.
Στα κυπριακά, υπάρχουν δύο ξεχωριστά σκεύη για το κοσκίνισμα: το κόσκινο και η τατσιά, η οποία διαφέρει από το κόσκινο στο ότι το πλέγμα της είναι πολύ πυκνότερο και δεν είναι φτιαγμένο από μέταλλο, αλλά από ύφασμα.
Ο χορός του δρεπανιού είναι ένας πολύ συνηθισμένος στα πανηγύρια και στους μουσικοχορευτικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι γίνονταν σε όλα τα παραθαλάσσια κέντρα. Ο χορευτής χορεύει μόνος, με το δρεπάνι στο χέρι, εκτελώντας τις χαρακτηριστικές κινήσεις του θερισμού και σκύβοντας κάτω στη γη.
Κάποια στιγμή οι δυο χοροί (Τατσιά και Δρεπάνι) φαίνεται ότι ενοποιήθηκαν, τουλάχιστον μουσικά, με αποτέλεσμα σήμερα με την ίδια μουσική να χορεύονται, πολλές φορές, και οι δύο χοροί.
Σ’ αυτό πιθανά, συντέλεσε το γεγονός ότι και οι δυο είναι χοροί που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και ικανότητα, ενώ και τα θέματά τους (από τη γεωργική ζωή) είναι παραπλήσια και αλληλένδετα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου