ΩΡΑ...

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ένα ηλιβασίλεμα... κάπως διαφορετικό

Δεν είναι ένα απλό ηλιοβασίλεμα, είναι η φωτογραφία του αιώνα.

Ότι και να πεις γι’ αυτή τη φωτογραφία θα είναι πάντα λιγότερο της αξίας της. Φαινομενικά είναι μια απλή όμορφη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος. Ίσως κάποιος σκεφτεί την Σαντορίνη και πει ότι έχει δει καλύτερα ηλιοβασιλέματα. Και όμως είναι η καλύτερη φωτογραφία του αιώνα. Αναμφίβολα έχει μια ομορφιά και το χρωματικό φάσμα έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική.

Αυτό που την κάνει την φωτογραφία του αιώνα είναι το τι χρειάστηκε για να βγει αυτή η εικόνα. Για να τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία χρειάστηκε όλη σχεδόν η τεχνολογική πρόοδος της ανθρωπότητας, μία εικόνα για την οποία συνεργάστηκαν όλες οι επιστήμες. Ατελείωτες ώρες έρευνας και επιστημονικών μελετών.

Η εικόνα είναι το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη. Την τράβηξε το ρομπότ Spirit που έχει σταλεί να εξερευνήσει τον Άρη, από το χείλος του κρατήρα Gusev.

Αυτή η θέα του ηλιοβασιλέματος, η οποία ελήφθη από το όχημα Spirit στον κρατήρα Gusev, προσφέρει ομορφιά καθώς και σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες.

Από τις εικόνες του ηλιοβασιλέματος και του λυκόφωτος μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα του Άρη επεκτείνεται η σκόνη.

Το μεγάλο λυκόφως του Άρη (σε σύγκριση με της Γης) προκαλείται από το φως του ήλιου που διαχέεται στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη λόγω της σκόνης σε μεγάλο υψόμετρο.

Επειδή ο Άρης είναι μακρύτερα από τον Ήλιο από ό,τι η Γη, ο Ήλιος φαίνεται στα 2/3 του μεγέθους από ό,τι φαίνεται στον ουρανό της Γης.

Ο πάτος του κρατήρα Gusev είναι ορατός στο βάθος και ο Ήλιος δύει πίσω από την άκρη του κρατήρα σε απόσταση περίπου 80 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου